Övriga behandlingar

Rotbehandling

Om en tand får en stor kariesskada eller annat trauma kan nervvävnaden, pulpan, bli infekterad av bakterier och så småningom dö. Bakterieinfektionen inuti tanden kan sprida sig ut i käkbenet och orsaka svullnad, värk och allmänpåverkan. En sådan bakteriehärd försvinner inte av sig själv, utan måste rensas ut ur roten på tanden vilket görs vid en rotbehandling.

Läs mer

Utmattningsskador

Tänder och fyllningar slits, belastas och åldras hela tiden, dag som natt. På nätterna belastar majoriteten av människor sina tänder och lagningar genom att gnissla och/eller pressa tänder. De nerver som i vanliga fall känner av om vi biter för hårt, sover tyvärr också och därför kan påfrestningen på tänderna bli ganska stor.

Läs mer

Skalkrona

Tänder kan vara missfärgade och mörka av en mängd orsaker. Många är nöjda med färgen på sina tänder. Andra skulle vilja ha ljusare och vitare. Många tänder går att bleka till en ljusare nyans, men inte alla.

Läs mer

Tandluckor

Ibland går en tand förlorad och en lucka i tandraden uppstår. De flesta människor besväras av en tandlucka, framförallt om den syns, men även om man accepterar det estetiskt kan andra problem dyka upp. Munnen, käkarna och ansiktet mår bäst om det är en jämn balans mellan tänderna och tuggkrafterna.

Läs mer

Protes

En protes är avtagbar och är en enkel lösning som fungerar mycket bra som ersättning i många fall när tänder går förlorade. Ibland gör man en protes som en provisorisk lösning, t ex under en implantatbehandling som kan ta lite tid.

Läs mer

Etsbro

Om en eller flera tänder saknas i tandraden är ett av de bästa och mest beprövade alternativen en bro eller brygga. Precis som ordet antyder är detta en konstruktion där en eller flera förlorade tänder ersätts med ett ”brospann” av konstgjorda tänder som hänger på ”brofästen” på friska tänder vid sidorna.

Läs mer