Utmattningsskador

Den mest hållbara tanden är den friska och olagade. En olagad tand kan dock skadas och mattas ut av andra skäl än av karies eller tandlossning. Tänder och fyllningar slits, belastas och åldras hela tiden, dag som natt. På nätterna belastar majoriteten av människor sina tänder och lagningar genom att gnissla och/eller pressa tänder. De nerver som i vanliga fall känner av om vi biter för hårt, sover tyvärr också och därför kan påfrestningen på tänderna bli ganska stor.

Orsakerna till tandgnissling/-pressning kan, till exempel, vara obalans i bettet på grund av förlorade tänder eller på grund av nya fyllningar, kronor eller broar.

Symptom på tandgnissling/-pressning kan vara sneda slitytor på tänder (se bild nedan), känsliga tänder, ömma käkmuskler, knäppningar i käklederna eller tinningshuvudvärk.

behandla utmaningsskador

För att förhindra vidare slitage på tänderna eller för att lindra huvudvärks-/käkledsproblem kan man göra en bettskena som används nattetid med syfte att avlasta tänder och käkmuskler och förhindra vidare slitage och muskelpåfrestningar.

behandla utmattningsskador på tänderna
En bettskena i överkäke på plats. Bettskenan skyddar tänderna, avlastar muskler, leder och ligament. Man sover ofta mer avslappnat.
utmattningsskador

Samma bettskena sedd från gommen. Vanligtvis har man bettskenan i överkäken. Nu slits skenan istället för tänderna.