Välj behandling

↓ Klicka här för att se alla behandlingar

Undersökning

Hål i tänderna, karies, och tandlossning, parodontit, är sjukdomar som är vanligt förekommande hos människor. Med regelbundna undersökningar hos tandläkare eller tandhygienist kan tecken på sjukdom tidigt upptäckas så att vi tillsammans, i god tid, kan förebygga och behandla sjukdomen.

Munnen är en del av kroppen och helheten är viktig, varför vi gärna vill veta om du tar några mediciner eller om du står under läkarbehandling, vilket ibland kan ha inverkan på munhälsan.

Slemhinnan i munnen speglar ibland tillståndet i hela kroppen och kan påverkas på olika sätt av allmänsjukdomar eller medicinering. Slemhinnorna och tungan kontrolleras därför alltid vid en undersökning av munnen. Om vi ser något som avviker från det normala remitterar vi patienter till specialist för vidare utredning – bara för att vara på den säkra sidan.

Med ett undersökningsinstrument, en sond, undersöker vi försiktigt dina tänder och kan då upptäcka eventuella hål. Med en sond kontrolleras också tändernas fäste i käkbenet. Muskler och käkleder kontrolleras också, speciellt om patienten har en tendens att gnissla eller pressa tänder – något som är mycket vanligt (se fliken ”Utmattning”).

Ett av de instrument vi har mest hjälp utav vid en undersökning är röntgen. På röntgenbilden får vi möjlighet att se saker som ibland är omöjliga att upptäcka annars. Det vanligaste vi använder röntgen till är att leta efter karies, lokalisera infektioner och upptäcka skador på käkben och tänder.

Tandläkarhuset använder sig av digital röntgenteknik, vilket innebär en väsentligt minskad strålningsdos till patienten och dessutom en minskad miljöpåverkan. Detta på grund av att inga miljöfarliga framkallningsvätskor behöver användas.

Digital röntgen är snabb – ingen tid för framkallning av bilder behövs då bilden direkt överförs till datorskärmen.

Hur ofta vi rekommenderar en undersökning är beroende på hur vi bedömer risken för olika sjukdomar hos patienten. Vanligtvis räcker en gång per år men ibland kan det krävas tätare besök. Regelbundna undersökningar är en förutsättning för att kunna uppnå våra högt ställda mål, nämligen att våra patienter skall ha egna, friska tänder hela livet.

Det absolut viktigaste för oss är att våra patienter trivs! Miljön är lugn och vi har tid att ge dig ett bra omhändertagande. Modern tandvård gör oftast inte ont och vi lyssnar på dig och dina önskemål.

Kontakta oss gärna om du undrar någonting. Vi finns till för dig och din mun!