Tandblekning

Tänder kan vara missfärgade och mörka av en mängd orsaker. Många är nöjda med färgen på sina tänder. Andra skulle vilja ha ljusare och vitare. Många tänder går att bleka till en ljusare nyans, men inte alla. Om det sitter gamla fyllningar på tänderna ändrar de inte färg vid en eventuell blekning.

Inför en blekningsbehandling är det mycket viktigt att en tandläkare bedömer vilka fall som är lämpliga genom en kort undersökning av tänderna. Man får inte ha dåliga fyllningar eller sjukdom som t ex karies eller tandköttsinflammation i munnen under behandlingen. Gamla lagningar och kronor kommer inte heller att blekas.

Tandblekning kan göras antingen på kliniken av tandhygienisten, eller med hjälp av ett hemmablekningssystem. Vilken metod som passar bäst avgör vi tillsammans vid första besöket.

Före blekning. Nästan alla tänder går att blek. Gula, som här, fungerar ofta utmärkt att bleka hemma med en skena som tandläkarteamet specialdesignar till varje patient

Efter ca 15 nätters blekning med en blekskena. Resultatet håller vanligtvis i flera år.

Innan någon form av blekning påbörjas bestämmer vi ursprungsfärgen på dina tänder för att dokumentera ursprungsfärgen.

Vid klinikblekning putsar vi dina tänder och sätter ett skydd på tandköttet innan vi lägger på en blekgel som aktiveras med hjälp av en speciell lampa. Blekningsprocessen varar under ca 10 minuter och kan upprepas två till tre gånger under en behandling för att uppnå önskat resultat. Sedan är det klart och du kan glädja dig åt ljusare och snyggare tänder.

Vid hemmablekning tar vi istället ett avtryck av tänderna och framställer en mjuk skena av plast som är speciellt anpassad till dina tänder. Skenan fylls med blekgel och används hemma någon/några timmar per dag i tre till fem dagar tills önskat resultat uppnåtts.

Boka tid till tandhygenisten