Välj behandling

Skalkrona - Skalfasad

Tänder kan vara missfärgade och mörka av en mängd orsaker. Många är nöjda med färgen på sina tänder. Andra skulle vilja ha ljusare och vitare. Många tänder går att gära ljusare med tandblekning till en ljusare nyans, men inte alla. Om det sitter gamla plastfyllningar på tänderna ändrar de inte färg vid en eventuell blekning, men ibland kan det räcka med att byta fyllningar för att uppnå ett ljusare intryck av tänderna.

Ett sätt att förbättra färg och ibland även form på tänderna är att göra en krona (se fliken ”lagning eller krona”), vanligtvis i något keramiskt (porslins-) material. Det är ett bra alternativ när mycket av den egna tanden redan är skadad eller tidigare mycket lagad. Om tänderna däremot är olagade är det ett sämre alternativ eftersom tandläkaren då tvingas att ta bort frisk tandsubstans för att få plats med kronan. Ett modernare alternativ, som inte kräver stor åverkan på frisk emalj, är en s.k. skalfasad. En skalfasad är ett tunt keramiskt (porslins-) skal som framställs individuellt med perfekt passform för varje patient och tand.

↓ Klicka här för att se alla behandlingar
skalkrona

En framtand som efter en olycka fakturerade (bröts av). Den lagades med komposit (plast) som ofta missfärgas med tiden.

skal krona

En skalfasad är mer färgbeständig och missfärgas inte som komposit gör.

Skalfasaden limmas fast på utsidan av den missfärgade tanden efter en lätt slipning av tandens ytskikt. Skalfasaden sitter mycket hårt. Utseendet blir naturligt tack vare att skalfasaden efterliknar tandens egen uppbyggnad.