Osynlig tandreglering (tandreglering med Clear Aligners)

Vad innebär tandreglering med Clear Aligners?

Det innebär att man med hjälp av ett antal genomskinliga avtagbara plastskenor där man med erkända biologiska krafter förflyttar dina tänder lite i taget genom att du var 14:e dag byter till nästa uppsättning skenor tills du når det önskade resultatet som du och din tandläkare kommit överens om. Behandlingen visas virtuellt i ett program så att du som patient kan ta del av behandlingsplanen.

Där kan du se hur dina tänder kommer att röra sig steg för steg samt slutresultatet. Skenorna är individuellt framtagna och helt anpassade för dig och dina tänder vilket gör att de är bekväma att använda.

Vad är fördelarna med tandreglering med Clear Aligners?

  • Ett estetiskt nästan osynligt och komfortabelt alternativ till konventionell tandställning.
  • Behandlingsplan och slutresultat kan visualiseras genom digital programvara.
  • Möjliggör åtkomst för normal munhygien jämfört med konventionell tandställning där det kan vara svårt att komma åt.

Behandlingsgång

Det är viktigt att du har en god munhälsa innan du påbörjar behandlingen. Därför görs en undersökning och det tas ett digitalt avtryck, foton och röntgenbilder av dina tänder.

Det digitala laboratoriet skapar sedan, i samråd med din tandläkare, en virtuell modell av dina tänder och en behandlingsplan, där du kan se hur dina tänder kommer att se ut efter behandlingen.

När du och din tandläkare har godkänt behandlingsplanen, tillverkas dina individuellt anpassade skenor och skickas till din tandläkare. Det totala antalet skenor och därmed din behandlingstid varierar beroende på komplexiteten i ditt bettfel, tandläkarens behandlingsplan och hur omfattande behandling som krävs.

Skenorna numreras individuellt och kommer att ges ut av din tandläkare med specifika råd och rekommendationer. Du kommer att byta till nästa skena i serien varannan vecka eller enligt anvisningar från din tandläkare.

Du ska använda dina skenor i 22 timmar per dygn och endast ta av dem för att äta och dricka. Innan du sätter tillbaka dina skenor ska du alltid borsta tänderna och skenorna samt använda tandtråd.

Du kommer att behöva komma på regelbundna återbesök, för kontroll och uppföljning, var 6:e till 8:e vecka eller enligt överenskommelse med din tandläkare.

Oftast behövs attachments (tandfärgade plastfästen) som limmas fast på några av dina tänder för att möjliggöra vissa tandförflyttningar. Ibland behöver tandläkaren även slipa mellan tänderna (ta bort lite tandsubstans) för att skapa utrymme för tandförflyttningen.

Under behandlingens gång kan det ibland behövas ett nytt digitalt avtryck för att beställa ytterligare skenor, t.ex. om någon tand inte riktigt förflyttas som planerat.
När behandlingen är avslutad, måste du ha livslång retentionsbehandling. Detta för att undvika att tänderna förflyttas tillbaka till sina ursprungspositioner.

Retentionsbehandlingen utgörs av antingen:

  • retentionsskenor som används nattetid
  • en lingual retainer, fastlimmad tunn metalltråd på insidan av dina tänder
  • en kombination av ovanstående

Observera att skenorna slits med tiden och att dessa och även tråden kan behöva bytas ut med jämna mellanrum.

Vad kostar behandling med Clear Aligners?

Kostnaden varierar och skiljer sig från fall till fall beroende på hur omfattande behandling som krävs. Tandläkaren kan först efter mottaget förslag från det digitala labbet presentera kostanden för din behandling.

Enklare justering 25.000 kr, inkluderar förundersökning, planering, skenor, uppföljning samt retainers.

Mer omfattande justering 44.500 kr, inkluderar förundersökning, planering, skenor, uppföljning, ytterligare planering vid behov samt retainers.

Har du frågor eller funderingar, tveka inte att höra av dig för att boka en konsultasionstid med en av våra certifierade tandläkare.

Möjlighet till delbetalning via Resurs Bank finns.

Boka tid för undersökning