Krona

En krona kan rädda en skadad tand Om en stor del av den egna tandkronan är borta är det bästa alternativet oftast en krona. Idag är det, tack vare nya keramiska material, möjligt att framställa mycket hållbara och vackra kronor utan någon metall i.

Viktigt med munhygien

Att få en krona tar vanligtvis två besök. Inför första besöket är det viktigt att du är noga med munhygienen, speciellt runt den tand vi skall behandla. Följ därför våra instruktioner om t ex rengöring mellan tänderna. Om det får ligga bakterier och plack på tandköttet blir det inflammerat och lättblödande, något som kan göra att kronan inte blir optimal och du behöver då fler besök hos oss.

Första besöket

Vi försäkrar oss alltid först om att tanden är bedövad och smärtfri innan behandling. I vissa fall behövs ingen bedövning. Vi börjar med att avlägsna eventuell karies och ibland gamla fyllningar. Om pulpan ligger nära och det är mycket av kronan som är borta skyddar och förstärker vi ibland roten med en fyllning. Ojämnheter jämnas till för att passformen mellan kronan och tanden skall bli bra. Vi tar sedan ett avtryck av tandraden samt av den andra käken. När avtrycken är klara får tanden en provisorisk krona som sitter kvar tills nästa besök. Med en färgskala bestämmer vi färgen. Vid estetiskt svåra fall kan det hända att vi ber dig gå till vårt tandtekniska laboratorium så att teknikerna där också får se dig, allt för att slutresultatet skall bli så bra som möjligt. Din första behandling är nu klar.

Andra besöket

Efter någon vecka eller två är det dags för det andra besöket. Vi avlägsnar då den provisoriska kronan och nu sker den slutliga kontrollen av passformen. Tillsammans med dig tittar vi också på att färg och form stämmer. Vanligtvis ser allting bra ut och kronan och tanden tvättas rena. För att fästa kronan använder vi ett speciellt cement. När den nya kronan är på plats får du bita på ett tunt färgband som hjälper oss att göra den sista korrigeringen för att tänderna skall passa ihop bra vid tuggning. Efter puts och polering får du ännu en gång känna efter att tanden känns bra för dig. Nu är din krona klar!