Välj behandling

↓ Klicka här för att se alla behandlingar

Konventionell bro

Om en eller flera tänder saknas i tandraden är ett av de bästa och mest beprövade alternativen en konventionell bro eller brygga (se  även fliken ”Etsbro”). Precis som ordet antyder är detta en konstruktion där en eller flera förlorade tänder ersätts med ett ”brospann” av konstgjorda tänder som hänger på ”brofästen” på friska tänder vid sidorna.

En bro tillverkas individuellt med hög precision för varje patient, och materialet utgörs av en stomme av guld med porslin utanpå, som ska efterlikna tandens emalj, eller av ett helt keramiskt material.

Bron fyller igen tandluckan och går att göra mycket naturlig. Stödtänderna slipas till för att bron skall få plats, ett avtryck av tänderna tas och under den tid som tandteknikern tillverkar bron, har patienten en provisorisk bro av plast. Den färdigframställda bron cementeras sedan fast på stödtänderna. Att få en bro tar vanligtvis två till tre besök.

behandling för konventionell bro

En bro stöder sig vanligtvis på andra befintliga tänder. Bron träs över och cementeras fast på stödtänderna. Det är mycket viktigt att de är av god kvalitet. Om det är dålig kvalitet på stödtänderna, eller om det finns fler tandluckor, behöver bron stödja på fler tänder för att den skall hålla. I detta exempel räcker det med att bron bärs upp av två tänder. Stora individuella variationer förekommer.