Välj behandling

↓ Klicka här för att se alla behandlingar

Etsbro

Etsbro är ett beprövat och skonsamt alternativ till en bro eller brygga, om en eller flera tänder saknas i tandraden. Fördelen med den här behandlingen är att det inte kräver omfattande slipning av intilliggande tänder.
Precis som ordet antyder är detta en konstruktion där en eller flera förlorade tänder ersätts med ett ”brospann” av konstgjorda tänder som hänger på ”brofästen” på friska tänder vid sidorna.

Behandlingen innefattar etsning, applicering av adhesiv och fästning av en skräddarsydd bro, vilket skapar en stark och hållbar lösning för patienten.

Innan en etsbro behandling

Behandlingen inleds med en noggrann undersökning och bedömning av tandläkaren. Om det beslutas att detta är en passande lösning påbörjas behandlingen med förberedelse av de intilliggande tänderna.

Vid en konventionell bro görs det omfattande slipning av intilliggande tänder för att ge plats åt de kronor som kommer att bära upp bryggan.

Etsbro minskar denna process avsevärt, istället för att slipa ner tänderna förbereds de genom att ta bort eventuell plack samt förbereda för etsning av tandytan.

Själva processen

Etsningprocessen är viktigt för att skapa en pålitlig bindning mellan tanden och den kommande bron. En gel sätts på den förberedda tandytan och skapar mikroskopiska fördjupningar. Detta görs så att ytan får en starkare bindningsförmåga för den adhesiva substansen som används i nästa steg.

Efter etsningen appliceras ett specifikt framtaget lim på tandytan. Det här blir själva bindningen för konstruktionen. Det är avgörande för att skapa en stark och långvarig bindning. Sen sätter vi på den skräddarsydda etsbron på plats.

Uppföljning av etsbro

Efter avslutad behandling är det viktigt att följa upp med regelbundna tandläkarbesök för att säkerställa att bindningen av håller. Det är också viktigt att munhygien sköts för att säkerställa långvarig framgång och bibehålla etsbron.

etsbro behandling i vallentuna och åkersberga

Med en bro kan man fylla igen en tandlucka. Om tänderna som bron skall stödja på är olagade måste de tyvärr slipas till för att bron skall få plats.

etsbro behandling

Ett alternativ kan då vara en etsbro som limmas på baksidan av stödtänderna. Vi slipper då slipa så mycket på de friska tänderna.

etsbro

Den sitter inte lika hårt fast som en vanlig bro men håller ofta länge ändå. Ibland går den att limmas fast igen om den lossnar.