Välj behandling

↓ Klicka här för att se alla behandlingar

Etsbro

Om en eller flera tänder saknas i tandraden är ett av de bästa och mest beprövade alternativen en bro eller brygga. Precis som ordet antyder är detta en konstruktion där en eller flera förlorade tänder ersätts med ett ”brospann” av konstgjorda tänder som hänger på ”brofästen” på friska tänder vid sidorna.

Det finns olika typer av broar (se fliken ”Konventionell bro”). Om tänderna som bron skall stödja på är relativt oskadade kan man ibland göra en limmad s.k. etsbro. Tandläkaren behöver då inte slipa ner de friska tänderna. Utseendet blir oftast mycket naturligt. Etsbro innebär en enklare behandling jämförd med en konventionell bro och anses i de allra flesta fall som en långtidstemporär lösning.

Med en bro kan man fylla igen en tandlucka. Om tänderna som bron skall stödja på är olagade måste de tyvärr slipas till för att bron skall få plats.

Ett alternativ kan då vara en etsbro som limmas på baksidan av stödtänderna. Vi slipper då slipa så mycket på de friska tänderna.

Etsbron sitter inte lika hårt fast som en vanlig bro men håller ofta länge ändå. Ibland går den att limmas fast igen om den lossnar.