Daglig munvård

Munnen innehåller alltid bakterier och många av dem fyller en viktig funktion men några kan, i tillräcklig mängd, ställa till skada på tänderna i form av hål (karies) eller på deras fäste i käkbenet (tandlossning/parodontit). Vissa av de ohälsosamma bakterierna som ligger kvar runt tänderna kan ge upphov till hål i tänderna, andra gör att tandköttet blir inflammerat (svullet och lättblödande). Tandköttsinflammation kan på sikt leda till tandlossning. Om bakterierna får ligga kvar luktar det dessutom ganska illa, man får dålig andedräkt.

I Sverige är vi duktiga på att borsta tänderna varje dag och det är bra, men det samlas bakterier och matrester även mellan tänderna dit tandborsten inte når, varför tandborsten bör kompletteras med ett hjälpmedel för mellanrumsrengöring, te.x. tandtråd eller tandsticka, även dessa helst en gång varje dag.

Ett friskt tandkött blöder inte när man borstar eller använder tandtråd. Massera försiktigt med en mjuk tandborste. Bakterier samlas och trivs mest mellan tänderna och i tandköttskanten (se pilar). Därför är det viktigt att man rengör noggrant även här. Varje dag!

Ibland behöver tänderna ett extra skydd. Fluor kan hjälpa oss att stärka tänderna. Forskning har visat att fluor är en av de främsta bidragande faktorerna till att vi får mindre karies nu för tiden jämfört med förr. Fluor lagras i tandens emalj, gör den hårdare och mer motståndskraftig mot kariesbakterier. Små hål kan t o m läka ut om det regelbundet finns fluor runt tänderna.

Tandborstning med fluortandkräm två gånger om dagen är en bra grund för alla munnar. Nästan alla tandkrämer innehåller fluor idag. Har man flera små hål behöver man ibland tillföra extra fluor utöver det som finns i tandkrämen i form av fluortabletter, fluortuggummi eller fluorsköljning, allt efter rekommendation från tandvårdspersonal.

Med en bra daglig munhygien minskar man avsevärt risken både för dålig andedräkt och för sjukdomar som karies och tandlossning.

Tandhygienisten hjälper Dig att hitta bra hjälpmedel för att upprätthålla en god munhygien!

Boka tid till tandhygenisten