Behandlingar

Undersökning

Undersökning

Hål i tänderna, karies, och tandlossning, parodontit, är sjukdomar som är vanligt förekommande hos människor. Med regelbundna undersökningar hos tandläkare eller tandhygienist kan tecken på sjukdom tidigt upptäckas så att vi tillsammans, i god tid, kan förebygga och behandla sjukdomen.

Läs mer

Daglig munvård

Daglig munvård

Munnen innehåller alltid bakterier och många av dem fyller en viktig funktion men några kan, i tillräcklig mängd, ställa till skada på tänderna i form av hål (karies) eller på deras fäste i käkbenet (tandlossning/parodontit).

Läs mer

Lagning

Lagning

Den mest hållbara tanden är den friska och olagade. Om man ändå får ett hål i en tand så måste det i de allra flesta fall lagas för att man på lång sikt ska kunna behålla tanden. Med tandfärgad fyllning (=lagning) av komposit (plastfyllning) går det oftast att laga tanden på ett besök på kliniken.

Läs mer

Krona

Krona

Om en stor del av den egna tandkronan är borta är det bästa alternativet oftast en krona. Idag är det, tack vare nya keramiska material, möjligt att framställa mycket hållbara och vackra kronor utan någon metall i.

Läs mer

Konventionell bro

Konventionell bro

Precis som ordet antyder är detta en konstruktion där en eller flera förlorade tänder ersätts med ett ”brospann” av konstgjorda tänder som hänger på ”brofästen” på friska tänder vid sidorna.

Läs mer

Implantat

Implantat

Förlust av en eller flera tänder i munnen kan vara mycket besvärande för en människa, både av estetiska och av funktionella skäl. Om tandförlusten inte är alltför omfattande kan man sluta luckor i tandraden med fastsittande broar.

Läs mer

Tandblekning

Tandblekning

Tänder kan vara missfärgade och mörka av en mängd orsaker. Många är nöjda med färgen på sina tänder. Andra skulle vilja ha ljusare och vitare. Många tänder går att bleka till en ljusare nyans, men inte alla.

Läs mer

Visdomstanden

Visdomstanden

En visdomstand som har gott om plats i käken och är lätt att hålla ren fungerar lika bra som alla andra tänder. Ibland råder dock platsbrist i käken och visdomstanden får inte möjlighet att helt växa fram, utan fastnar på vägen.

Läs mer

Operation

Operation

En operation är inget farligt! I vissa fall går det att ta bort en tand utan operation men om den sitter trångt till eller är så skadat att man inte kan nå den är en operation säkrare, snabbare och enklare behandling.

Läs mer

Tandvårdsrädd

Tandvårdsrädd

Rädsla för tandvård är en av de vanligaste rädslorna i dagens samhälle, det är dessutom en av de faktorer som tydligast påverkar regelbundenhet i tandläkarbesök och kan skapa psykologiska, praktiska och på längre sikt även ekonomiska problem för patienten.

Läs mer

Tandsmycke

Tandsmycke

Tandsmycke är populärt hos både vuxna och barn. Den personliga utsmyckningen sätter lite extra glans på leendet. Det går snabbt att sätta dit, snabbt att ta bort utan att skada tänderna. Smycket finns i mängder av färger, former och material. Ett billigare smycke eller ett i äkta guld? Du väljer själv.

Läs mer

Osynlig tandreglering

Tandreglering med Clear Aligners

Tandreglering med Clear Aligners innebär att man med hjälp av ett antal genomskinliga avtagbara plastskenor där man med erkända biologiska krafter förflyttar dina tänder lite i taget genom att du var 14:e dag byter till nästa uppsättning skenor tills du når det önskade resultatet som du och din tandläkare kommit överens om.

Läs mer

Några vanliga frågor och svar

 • Hur ofta ska jag se över min tandhygien hos tandhygienisten?

  Regelbundna kontroller hos tandhygienisten är viktigt för att förebygga munhälsorelaterade sjukdomar. Hur ofta man bör träffa sin tandhygienist är individuellt och rekommenderas utifrån varje persons behov.

 • Är det någon skillnad mellan barn och vuxna?

  Med både barn och vuxentandvård vill vi som tandhygienist lägga grunden för en god munhygien och goda kostvanor under hela livet. Detta för att minska risken för framtida munhälsorelaterade sjukdomar och besvär.

 • Vad gör tandhygienisten jämfört med tandläkaren?

  Tandhygienisten arbetar mycket med förebyggande tandvård och rådgivning men också med behandling av tandlossningssjukdom i dess olika stadier. Tandläkaren arbetar mer med årliga undersökningar och reparativ tandvård så som fyllningar, kronor och broar mm.

 • Varför går tänder sönder?

  Tänder som utsätts för åverkan, framför allt på grund av tidigare kariesangrepp och som sedan lagats, är försvagade. Eftersom de inte längre är hela, förlorar de därmed sitt motstånd mot belastning. Så kortfattat kan man säga att orsaken till tandfrakturer beror på tidigare reparationer i kombination med att belastningen på tanden har varit större (tandgnissling t.ex.) och/eller slitage.

 • Varför är det viktigt att fixa till dem?

  Bästa sättet att arbeta förebyggande är regelbundna besök hos tandläkare och tandhygienist för att bevara tänderna så friska som möjligt, så länge som möjligt.

  Om skadan väl är framme är det viktigt att tänka på vilken tand som behandlas, vilka ytor, samt åtgärda skadan med material som efterliknar tändernas styrka och hårdhet i möjligaste mån. Tandläkare bör även ta hänsyn till tuggfunktion, belastningsförhållanden och inte skapa tunna, smala tandytor som kan påfrestas vid belastning.

 • Vad händer när jag gnisslar tänder? Varför? Hur kan jag motverka?

  Orsakerna till tandpressning eller tandgnissling är ofta okända, men bettdysfunktion tros till stor del vara stressrelaterat.

  Inte sällan som reaktion på smärttillstånd i närliggande regioner, såsom axlar, nacke, rygg.

  Beroende på tändernas skick förekommer allt från tandslitage till större skador som beror på överbelastning av tänder, samt fraktur av lagade tänder som redan är försvagade pga tandsubstansförlust.

  Om man inte på egen hand lyckas motverka orsakerna till tandpressning eller tandgnissling är en plan bettskena som framställs hos tandläkare en bra lösning.

 • Mitt barn har fått hål i mjölktänderna, kan det påverka vuxentänderna?

  Karies orsakas av överflöd av kariesbakterier i munhålans normala bakterieflora. Denna obalans orsakas av överskott av föda för bakterierna, vilket skapas genom ogynnsamma kostvanor eller ogynnsamma munhygienvanor.

  Förekomst av karies i mjölktandsbett kan förstås leda till ogynnsammare bakterieflora, vilket även påverkar de kommande permanenta tänderna.

  Dåliga kost- eller munhygienvanor kommer förstås att ha en negativ inverkan på kariesrisk och kariesaktivitet även i det permanenta bettet.

  Eventuell för tidig förlust av mjölktänder kan påverka utrymmet för kommande permanenta tänderna och leda till trångställning eller bettrelationsavvikelser som kan kräva tandreglering.

 • Hjälper verkligen tandkräm mot ilningar i tänderna?

  Ja, tandkräm mot ilningar hjälper, t.ex Colgate sensitive ProRelief och Sensodyn Repair o Protect Vad kan jag göra för att motverka (ilningar)? Goda kostvanor det vill säga ej äta så mycket sött o surt, tillföra fluor till tänderna regelbundet.

Tips från tandcoachen

Vår tandhygienist Malin listar sina topp fyra för förebyggande tandvård. Har du problem eller vill få hjälp med din rengöring, kan du boka en tid hos henne eller Camilla i praktiken i Åkersberga eller hos Maarja i vår praktik i Vallentuna.
1. Borsta tänderna med fluortandkräm morgon och kväll.
2. Använd gärna el-tandborste.
3. Rengör mellan tänderna varje dag med en liten borste och/eller tandtråd.
4. Drick vatten vid törst!
Vår tandläkare Reza listar sina fluortips.
När man äter söta saker, bildas bakterier på tandens yta som kan ge upphov till hål. Fluor kan motverka det.
1. De flesta tandkrämer innehåller fluor, men tänk på att undvika whitening då de oftast innehåller högre halt av slipmedel.
2. Använd ca 2 cm tandkräm på tandborsten (barn ska ha tandkräm som är lika stor som deras lillfingernagel). Skölj inte munnen efter tandborstningen.
3. Det finns flera märken av fluorskölj på marknaden. Skölj gärna mitt på dagen tex efter lunch för en extra boost eller ta en flourtablett. Om man inte har några början på hål, har en god munhygien och inte småäter, behövs inget extra fluor.
Frukt och juice kan visserligen vara nyttigt för kroppen men i munnen kan det få mindre önskade effekter som frätskador på emaljen. Vår tandläkare Reza M. berättar hur du kan undvika detta.
1. Gör morgonborstningen direkt när du stiger upp, innan du äter något överhuvudtaget. Då slipper du bekymra dig över dina frukostval.
2. Om du missat att borsta tänderna direkt på morgonen eller ska borsta tänderna senare under dagen: vänta med att göra det i minst en timme efter att du druckit juice, läsk eller alkohol, alternativt ätit frukt eller något med vinäger i.
3. Skölj munnen med vatten. Om du inte kan vänta en timme ska du skölja munnen noggrant med vatten innan du börjar borsta.
4. Håll igen på det sura! Undvik att utsätta tänderna i för sur mat och dryck för ofta, även om det handlar om nyttiga saker.
5. Att ta en vindruva i taget var femte minut under flera timmar är det värsta du kan göra för tänderna. Ät hellre allt surt på en gång!
6. Använd sugrör om du dricker juice, läsk eller alkohol. Det mindre skador, även om du inte skyddar tänderna helt och hållet.